Физкултурен салон

 

Физкултурният салон е първата сериозна и реализирана инициатива на “За Карайсен”. Днес салонът в с. Караисен е място за организиране за спортни, културни и социални мероприятия, въпреки официалното закриване на учебната дейност през 2018 г. Салонът като част от “старото” училище, се е ползвал след построяването на сградата през 1907 г. В миналото, освен за училищен спорт, помещението е играело ролята на събирателен център за обществеността. В него са се провеждали селски събрания, вечеринки, балове, театрални постановки, изложби, партийни събрания, кинопрожекции и други събития.
От 2017 година физкултурният салон претърпя промени и продължи своята история. През 2017 г. в помещението се извърши основно разчистване и почистване и се направи неуспешен опит да се привлекат средства за ремонт от чуждестранни платформи за дарения. През 2018 г. обаче, българско сдружение “1% промяна” инициира кампания за набиране на средства и по този начин изглеждащото невъзможно се материализира. Извършиха се ремонти дейности и салонът се превърна отново в място за социални и спортни прояви. След официалното откриване, младите и децата на с. Караисен имаха възможността да се срещнат безплатно със сърцати спортни инструктори в сферата на: капойера /2018г./, таекуон-до /2018 г./, киокушин карате /2019 г./ и народни танци /2019 г./. В салона се проведоха и два турнира по тенис на маса с награден фонд /2018, 2019 г./, а ентусиазирани дарители събраха средства за закупуване на тенис маса. През 2020 г., в условията на световна пандемия, в помещението се обработи стена за бъдещи закрити прожекции, закупиха се столове и се поставиха снимки от минали събития. Като част от “старото” училище, в салона през 2021, 2022 и 2023 години се проведоха прожекции на детски и игрални филми, дигитални и физически изложби на ретро снимки от Караисен. Когато не се провеждат мероприятия, физкултурният салон се ползва активно за игри на тенис на маса.
Ако искате да разберете и видите повече, разгледайте секция “Галерия” в сайта или вижте facebook албума – Физкултурен салон/TheGymKaraisen.

 

Знаете ли още, че..в Караисен има Туристическа пътека?